вторник, 11 януари 2011 г.

The life on the streets of Istanbul

Чудили ли сте се някога, къде живота никога не спи? Кои са местата и градовете в които по всяко време на денонощието можете да се насладите на вкусен живот?
М-м-м, ще ви разкажа, за моя фаворитJ

Истанбул е този град в моите сърце и съзнание. Градът, който не спира да се движи и живее всяка минута с всеки удар на сърцето.

Тук всеки може да намери нещо за себе си.
Изборът на места за разходки  е пребогат – паркове, градини, замъци и руини, безброй джамии и останки от вековните импери и династии, живели тук, шикозни  магазини и ресторанти, барове, галерии, както и много пазари, които се преливат от рибни и месни в зеленчукови а след това в пазари за дрехи и подправки .
Моите пътувания до Истанбул винаги и на първо място са свързани с храната, мнооого храна -  различна, разнообразна, вдъхновяваща и необятна на вкус.
...Да, аз съм един неописуемо лаком чревоугодник и не го крия!
Постояно сам се изумявам от това,  колко храна мога да погълна -  когато ми е вкусна и интересна а когато е и непозната  - количествата са големи но... жертвата си струва, защото е в името на кулинарните изследователски приключенияJ

За мен има няколко важни неща, когато тръгвам към поредното вкусно рандеву с Истанбул и едното от тях е да  намеря хубав хостел, в който удобно да отседна. 
Последното ми посещение беше съвсем на скоро, за посрещането на новата 2011 година и тогава открих един чудесен хостел в азиатската част на града. Изборът ми се оказа перфектен, защото мястото е с удобна локация, самия хостел е модерен и чист, с добър стандарт и нормално комфортно обзавеждане, както и бар-ресторант с прилична кухня. Освен това собствениците на хостела стопанисват и художествена галерия http://www.hushhostelistanbul.com/ с доста приятна изложба от модерни творби. Очарован съм от това място и от хората, които ме посрещнаха там, защото не ме третираха, като турист-касичка, а като пътешественик-авантюрист с мисия да намери най-вкусното за всички сетива в Истанбул! Какво по добро от това?!
Някои от вас ще си кажат „И какво от това?!”








Но аз ще ви отговоря, че досега опитът ми е показал, че ако искаш хубава храна -  където и да идеш - питаш в хостела и няма как да сбъркаш. Защото ще ти предложат храна и места, които са за местните и тогава изживяването е 100% а качеството е безкомпромисно. Докато ако минеш по туристическите маршрути и хапнеш на тези места храната, то тя няма да е лоша в най-добрия случай но няма и да е кой знае какво... а истинското лице и вкус на Истанбул са с неописуем вкус...