сряда, 14 април 2010 г.

този вторник






Ето какво беше моето предложение за клиентите на това мъничко и уютно място наречено Пастoрант.

Свежа салата с марули, айсберг, рукула, маслини с маринован в цитрусов фреш фенел и филета от портокал;

Сьомга маринована в кафява захар, лимонова трева и звезден анасон, гарнирана със сотирани аспержи и пресен спанак поръсен с орехи;

Агнешки котлетчета с хрупкава билкова коричка, гарнирани с гъбено ризото и рукола сос;

Десерт от фини кори с крем от заквасена сметана, филаделфия и прясна ванилия, гарниран с карамелизирана папая и сос от мента;

Всичко се получи чудесно ако съдя по отзивите на клиентите, които са най-важни.

петък, 9 април 2010 г.


Новите идей всъщост са добре забравени стари или сполучлива импровизация на стара и много позната рецепта. С доза фантазия и творчество всичко може да се промени коренно.
Аз не мисля, че може да изненадам някого в България с нещо ново и неповторимо, но все пак държа да пробвам неща, които не са толкова познати като продукти (или ако са да ги приложа по съвсем различен начин).
Тъкмо за това направих и този десерт без да чета от някде. Потърсих единствено информацията за продукта.
Та ето го и него - сладкият картоф! С него приготвих свообразен пудинг, комбиниран с не много популярно сладко от зелени орехчета.

продукти за 6 порций:

700 гр-батати
100 гр-масло
150 гр-захар
2 яйца
1 бурканче сладко от зелени орехи - можете да го намерите в магазинчето на „Иан Асен”

Технологията е простичка, както всичко което обичам да правя

Обелете нарежете и сварете каротифите (сваряват се много бързо).
Оцедете водата. Минете картофите през гивгир или ситна цедка, тъй като имат едни малки власинки. Смесете пюрето с маслото и захарта и накрая яйцата.
В намаслени формички сложете сместа и я печете 15 мин на 180 градуса.
След изваждането сервирайте, като позиционирате пудинга в чиния отстранете формичката за печене и залейте със сладкото, като сте нарязали опрехите предварително.
Да ви е сладко :)