понеделник, 29 март 2010 г.

И пак сядаме на маса



И пак сядаме на маса
Tози път поводът е именият ми ден. Някой да не си помисли, че пием без повод и без мезе
Всеки път когато не знам колко точно ще са гостите ми правя неща, които могат лесно да се делят и да стигнат за колкото се може повече хора.
Този път се спрях на няколко неща, които одавна искам да пробвам - хем гостите си посрещам, хем експериментирам върху тях
А менюто е:
- салата със сумак и малинов оцет
- агнешки кюфтенца с булгур, магданоз и пет аромата
- жасминов ориз с джоджан,фиде и сусамово олио

За салатата не съм купувал нещо, което да не можете да намерите в плод - зеленчука до Вас (освен оцетът и подправките но пък за тях можете да се разходите до магазинчето на „Иван Асен” и да си купите също така и булгур и още един куп интересни неща). За нея още Ви трябва - зелена салата, зелен лук, репички, магданоз. Мисля, че няма българин, който да не обича зелена салата, но също така мисля, че може би вече на всички малко ни е доскучала. За това аз лично пробвах да я овкуся със един микс от -зехтин,сумак,сол и малинов оцет.

За кюфтенцата:
Един килограм агнешка каима,.двеста и петдесет грама сварен булгур, три връзки магданоз, подпрака „пет аромата” и разбира се – сол. Всичко се омешва заедно като магданоза се стараете да е възможно най-ситно нарязан. Внимавайте за солта, за да не я пресолите, зашото това няма как до оправите! Желателно е ако може да престои час-два на стаина температура, за да се смесят добре ароматите, след което оформете малки кюфтенца и ги изпечете на сух тиган

Оризът:
Най-добре басмати или жасминов. На един килограм ориз аз сипвам два литра вода и когато почне да извира съвсем водата го дърпам от огъня и го захлупвам с капак. След което в тиган пържа натрошено фиде и когато стане златисто сипвам вода и варя до готовност. После прецеждам и в тава смесвам ориза с фидето и много пресен, както и сух джоджан и малко сусамово олио.

Мисля, че нямаше някой, който да не хареса нещо от менюто, като се има предвид, че хората, които обикновено храня са доста капризни и трудно приемат новостите.
Аз ви казвам наздраве и се надявам да Ви е така вкусно както ми беше на мен

1 коментар:

  1. Аз не съм капризна и следващия път ще се възползвам от неписаното правило, че на имен ден не се кани. :)

    Бъди щастлив! :)

    jojo

    ОтговорИзтриване