понеделник, 15 ноември 2010 г.

Крамбъл-десерт





Крaмбъл (букв.: троха на английски) е един десерт, който научих как се приготвя от човек, с когото работих за кратко. Радвам се, че запомних основните неща и сега импровизирам на воля. 

Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който го покрива и фактически блатът е отгоре, а не отдолу както на повечето сладкиши. Както ми обясниха първият път - това е непретенциозен домашен десерт и целта му не е да е с добър изглед, а да е с добър вкус :) И така, аз го пробвах и наистина - по-вкусно и грозновато нещо е може би само бисквитената торта на Митака, но за нея друг път, сега за - крамбъла :)
В общи линии идеята  е да има плодове които да са минали лека термична обработка заедно с подправките и захарта, но да не са сготвени. Слагат се в достатъчно дълбока тава и се покриват с ронливия 'топинг', след което се пече определеното време и се оставя да почине поне ден. 
После - гребем с лъжица, позиционираме в съд, който може да се затопля в микровълнова и после  заливаме с ванилов сос тип англез :)
Някои може да го нарече щрудел, друг - да каже пай, но човекът който ми го показа каза че се казва крамбъл, значи се казва така и толкова. 
А причината да ви го показвам е една дама, която след като го опита ми благодари по много мил начин с една бележка, затуй че съм го направил.  Това много ме зарадва и ми оправи зле потръгналия ден :)
  Поздрави, М., тази рецепта е за Вас!

3кг -ябълки 
пръчка канела 
три карамфилчета
100гр стафиди 
300гр кафява захар 

 обелете и почистете ябълките след което ги нарежете на кубчета горе-долу с размер 1.5 х 1.5 см 
в голяма тенджера ги сложете заедно с подправките и захарта. на бавен (!) огън ги обърнете няколко пъти докато поемат захарта и почнат леко да покафеняват. сега е време да ги дръпнете и да ги изсипете в тавата която трябва да е поне 30 х 20 см.

за топинга 
250гр масло, безсолно
250гр кафява захар 
150гр брашно 

оставяте маслото да омекне на стайна температура и го омесвате със захарта и брашното. готово е когато почне да става на трохи -crumbs положете върху плодовете и сложете да печете на 200 С за 15 мин, след това  намалете на 170 С- за още час и десет минути. 
когато стане златисто го извадете и оставете да почива. след това можете да го приберете в хладилника 
този сладкиш е доста траен и може да стои дори седмица в добре работещ хладилник, въпреки че дълбоко се съмнявам, че ще можете да му устоите толкова време ;-)

2 коментара:

  1. Здравей :)
    Дал си стахотно и весело описание на десерта :)
    Рецептата изглежда лесна и приятна за приготвяне, може би ще опитам.
    Поздрави, Ема

    ОтговорИзтриване
  2. ami nadqvam se da vi haresa opita a hranata za men e tova veselo predstavqne na ne6tata ako nqma fun v kuhnqta nqma kak da stavat ne6tata :)

    ОтговорИзтриване