сряда, 17 февруари 2010 г.

Something old something new something tasty





Тази сутрин се събудих с идеята да сготвя соба нудълс, които всъщност са направени от елда (гречка). Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите, малките деца, възрастни и диабетиците. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и е с нищожно ниско ниво на въглехидрати. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, РР, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.
Идеята ми за рецептата не е фамозна и новаторска, а съвсем традиционна за Азия, с малко допълнение от мен. И тъй като харесвам пъдпъдъчи яйца, с които съм измислил няколко рецепти, реших да пробвам и в тази дали ще се впишат. Да видим дали ще ви допадне и на вас комбинацията от свежи зеленчуци, подправки, кокосово мляко и пъдпъдъчи яйца...
Продуктите:

соба нудълс
чушка червена
морков
краставица
целина пръчка
чесън
лют сос или прясна люта чушка
джинджифил
лимонена трева
кориандър
кокосово мляко
пъдпъдъчи яйца
сусам
сусамово олио

Tехнолoгия на приготвяне:
След като сварите нудълса, охладете го и в дълбок тиган, тип yoк , слoжете малко сусамово олио и когато се загреe, поставете чесъна, а след него и зеленчуците. Когато са хванали приятен златист загар, добавете и лютия сос, както и останалите подправки - джинджифила и лимоновата трева. Обърнете всичко още няколко пъти през тигана и добавете нудълса, след което сипете кокосовото мляко. Когато се загрее , дръпнете тигана от котлона и добавете яйцата. Объркайте още веднъж и сервирайте.
При сервирането поръсете със сусам и поставете едно от яйцата сурово върхо ястието, тъй като е малко, а топлината от ястието огромна . При объркването преди започване на хранене яйцето ще се досготви. Не е лошо да поставите на масата и соев сос- не го поставяйте в ястието преди това ,защото рискувате да потъмнее цялото.
Добър апетит!

1 коментар: