неделя, 21 февруари 2010 г.

пате пате патенце хрупкаво патенце

Ето как приготвих хрупкава патица пюре от сладки картофи (батати, както още ги наричат), алое вера и гъби когни. Бататите (Ipomoea batatus, Convolvulaceae) са грудково растение, произлизащо от земите на Централна Америка. Първите останки от батати датират от преди повече от 10 до 12 000 години. Това ги прави по-стари от картофите. Някои антрополози смятат, че въпросните грудки са били в кухнята на хората още през праисторическите време.
Но по-важното е, че са изключително полезни:
* много-добър източник са на провитамин А, богати са и на витамините В2, В6 и С, като съдържат и умерени количества от витамин В9;
* подобно на картофите и бататите са бедни на минерали.
* сладките картофи имат умерен към висок гликемичен индекс 51-57 и умерен към висок коефициент на гликемично зареждане 17, на нормален език това означи, че зареждат кръвта с глюкоза по-бавно от картофите, тоест макар да ги наричат "сладки", те не са толкова вредни за диабетиците.

Взех си от магазина една патица близо три килограма и половина, компот от алое вера и батати, както и няколко други дребни продукта за да мога да осъществя тази моя фантазия.
Първа стъпка почистваме патицата от всички перца и пирончета-корена на перата, след което измиваме и подсушаваме. Набоцкваме леко кожата колкото се може по-на гъсто, но без да нараняваме месото само и единствено кожата.
Слагаме да печем върху решетка, под която сме сложили тава, за да събира мазнината.
Докато печенето е в самото начало, приготвяме соса с който ще мажем птицата. Той се състои от:
соев сос
джинджифил
мирин
саке
мед
Всичко се смесва и се кипва, след което се нанася периодично през 10 минути върху птицата. Отт всички страни печете на 150-160 градуса за 2 часа
докато се пече птицата ще имате време да подготвите пюрето от батати.
Конпотът от алое вера можете да закупите от магазинчето за подправки и други чудесни неща на Иван Асен, а останалото от Пикадили или друг по-голям хипер маркет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар